perjantai 4. syyskuuta 2015

Lihapullia ja kalaöljyjä

En ole pitkään aikaan päivittänyt koiriemme ruokintaa tänne blogiin. Ajattelin sen olevan tarpeen, koska käytäntö on muuttunut tässä vuosien varrella. Kirjoittamani ruokinta-artikkelit pätevät yhä, mutta meillä ruokinta on alkanut soljua sen verran rutiinilla, etten enää kauheasti mieti sitä. Lisäksi koiralaumamma koostumus on muuttunut vuosien saatossa, pentuja on tullut todella harvakseltaan, ja koirat ovat ikääntyneet.

Vanhojen koirien ruoansulatus muuttuu jonkin verran, joten niiden ruokintaa olen muuttanut sopivammaksi juuri niille. Ne ovat syöneet ja syövät edelleen pääasiassa raakaa (koska Nuutin maha ei kestä yhtään viljatuotteita eikä mitään ylimääräistä), mutta silloin tällöin myös kuivaruokaa, nimittäin Ziwi Peakiä. Ziwi Peakin antamiseen siirryin, kun huomasin vanhojen koirien, erityisesti Ennan kun se vielä oli luonamme, oksentelevan niin sanottuja tyhjän mahan oksennuksia. Aikaisemminhan koiramme yleensä saivat (varsinaisen) ruoan vain kerran päivässä sen jälkeen kun ne täyttivät vuoden. Eli aloin antamaan vanhoille koirillemme Ziwi Peakiä aamuisin, noin puoli mitallista. Ja koska toiset koirat olivat hieman ihmeissään, kun "noi saa mut me ei", niin aloin siinä samalla antaa niillekin hieman jotakin, nimittäin pakastettuja lihapullia, aluksi Oscar-lihapullia, sittemmin myös Mushin. Enna ei oikein viimeisinä aikoinaan pystynyt pureskelemaan kylmiä lihapullia, siksi Ziwi Peak. Lisäksi ajattelin että vanhukset saavat Ziwi Peakistä kenties niille tarpeellisia lisäravinteita, jos eivät kykene enää kunnolla sulattamaan raakaruokaa.

Pakastelihapullat


Nyt kun Enna on lähtenyt luotamme, Nuutikin on siirtynyt pääasiassa lihapullien syöntiin. Vaikka sekin välillä on sitä mieltä, että pureskelu on tylsää. Sulatankin sille joskus pullat valmiiksi, mutta se hotkaisee sulatetut pullat niin nopsaan, ettei oikein hoksaa edes syöneensä. Niinpä sekin saa ne usein jäisinä.

Käytäntö pullien syömiseen on tämä: kaksi koirista menee ulos, yleensä parit ovat Nuuti & Runo (koska molemmat syövät pullansa hitaasti), ja Rilla & Neemeli (koska hotkivat jäisetkin pullat alta aikayksikön). Kun kaksi muuta on pois tieltä, sisälle jääneet suuntaavat keittiöön, minä kaivan pullapussin pakkasesta, ja alan heitellä pullia odottaviin suihin. Jokainen koira saa 4-6 lihapullaa, riippuen siitä kumpia on tarjolla. Mushin pullat ovat isompia kuin Oscarin, joten niitä annan vain neljä. Koirat ovat niin tottuneet tähän yhteiseen aamurituaaliin, että jos se joskus jää tekemättä (kuten jos olemme unohtaneet ostaa lisää pullia, jolloin kaikki koirat saavatkin Ziwi Peakiä), niin ne eivät oikein tajua syöneensä. Eihän se ole syömistä, kun joutuu ahmimaan kuivia lihaliuskoja ruokakupista! ;)

Pääateria


Tämän aamuruokinnan johdosta koirien pääasiallista päiväruoan määrää on sitten hieman pienennetty. Tosin varsinkin nyt kun laumasta on vuoden-parin sisään poistunut kaksi koiraa tulee välillä ajatushärö, ja koirat saavat extramaxiannoksen. Asia, jota koirat eivät pane ollenkaan pahakseen, mutta se tuppaa näkymään niiden vyötäisillä. Nyt on pikkuhiljaa saavutettu sopiva ylläpitotaso, ja Runokin näyttää jo sopusuhtaiselta - se nimittäin tuntui erityisesti kunnostautuvan massan keräämisessä.

Pääateriaksi koirat saavat joka toinen päivä mössöaterian, joka toinen päivä luuaterian. Nuutin luuateria muodostuu pääasiassa broilerin selkärangoista, koska sille tuottaa jo vaikeuksia kaluta isommat luut kokonaan. Rillakin on Ennan lähdön jälkeen alkanut saada broilerin selkärankoja, koska se syö ruokansa yhdessä Nuutin kanssa sisällä, kun taas nuorempi polvi ruokailee ulkona. Näin siksi, että Rillalle ja Runolle rupesi tulemaan erimielisyyksiä siitä kenen luusta oikein on kysymys, joten niitä ei voi enää päästää pihalle syömään yhtäaikaa. Kakarat syövät sulassa sovussa luunsa ja kumpikaan ei yritä viedä toisen omaa, vaikka söisikin omansa nopeammin.

Runo ja Neemeli syövät luinaan possun selkärankoja, lammasta, poroa tai mitä nyt satun Barffi.netistä poimimaan. Joskus löytyy sen verran pieniä ja hentoja luita muunmuassa lampaasta, että niitä voi antaa herkkuina Nuutillekin, ja tällöin Rillakin saa tietenkin niitä.

Mössön valmistamme edelleen pääperiaatteiltaan samoin kuin alkuaikoina. Erilaisten lisien käyttö on hieman vähentynyt, en myöskään enää soseuta kasviksia itse. Ostamme yleensä mössöön tulevan lihan pötköinä (usein Murren Multimix), joissa on monesti kasviksetkin valmiiksi mukana. Jonkin aikaa lisäsin Rillalle ja kakaroilleen mössöön kaurahiutaleita mahan täytteeksi, Enna ja Nuuti saivat lisänä erikseen kasvissosetta, joka sekin oli ostettu valmiina. Nyt en enää lisää mössöön kaurahiutaleita, koska kokonaisannoskoko on pienentynyt. Joskus lisään kuitenkin kasvissosetta erikseen, koska sitä on mielestäni valmiissa pakasteateroissa melko vähän, ja erityisesti Nuutin suolen toiminta edellyttää kasviskuidun lisäämistä ruokaan. Kasvissosetta voi lisäksi lisätä vapaasti, koska se ei lihota. Joskus lisään mössöön kananmunia.

Jos emme ole ehtineet käymään raakaostoksilla, ja kaapissa on Ziwi Peakiä, koirat syövät sitten sitä päivän pääateriana. Annostus on noin kolme mitallista per koira, Nuutille hieman vähemmän.

Lisät


Tällä hetkellä käytän jatkuvasti jotakin kalaöljyä koirien ruoassa. Yleensä se on Nutrolin, mutta on meillä ollut Grizzly lohiöljyäkin. Myös rypsiöljy on edelleen käytössä. Lisäksi koirat saavat välillä merilevää mössön seassa. Tällä hetkellä ne saavat ProDen Plaque Offia, jonka pitäisi auttaa hammaskiven muodostuksen ehkäisyssä. En tosin ole ihan varma, toimiiko.

Maitotuotteita en enää anna koirillemme säännöllisesti, eivätkä ne enää saa juurikaan viljatuotteita, nyt kun mössöön ei enää lisätä kaurahiutaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti